vrijdag 16 februari 2018

Dode ogen

Kort voor het verschijnen van Cadillac Club in 1988 stopten Willy Walden en zijn vrouw Aase Rasmussen met het programma Raad een lied (of niet).


In dit spelprogramma gaven Walden en Rasmussen cryptische omschrijvingen van liedjes, die de luisteraars vervolgens moesten raden. Luisteraars die een kaartje hadden gestuurd konden gebeld worden om de oplossing te geven en werden geacht het refrein van het liedje waarvan ze dachten dat het de oplossing was zelf te zingen. (Wie dat echt niet kon of wilde mocht het ook opzeggen.) Als het liedje fout was, konden de kandidaten toch nog 100 gulden verdienen als het liedje dat zij gezongen hadden één van de drie onderstreepte woorden uit de opgave bevatte. Rasmussen hield dat bij. ("Het is niet het goede liedje, mevrouw, maar Aase zit hier te lachen....", zei Walden dan.) Hierdoor kregen de volgende kandidaten ook meer informatie over het gezochte liedje. Was na een bepaald aantal beurten het lied niet geraden, dan gaf Walden de oplossing en was het tijd voor een nieuwe opgave.

Wij doen vandaag de variant Raad een tekening (of niet).
U hoeft niet te zingen.


Zoek het origineel van bovenstaande tekening.


Voor de Veronicaversie werd de Cadillac Club in 1999 volkomen opnieuw gemonteerd, fullcolour ingekleurd en werden er 11 nieuwe plaatjes toegevoegd.
Franka kijkt in de diepte, in de gapende opening van de gigantische kofferbak, recht in de dode ogen van de net vermoorde Lana LaCar.


Toen Henk in 2014 aan CHROOM werkte was hij de 1999 versie van de tekeningen waar Franka Lana vindt, stomweg kwijt.
Ten einde raad besloot hij toen maar die plaatjes een tweede keer te tekenen.
Uiteraard vond Henk die eerste plaatjes daarna gewoon terug...

En beide originelen zijn in mei 2015 via Catawiki geveild. Kavels 116 en 123.

De hak van Franka. 100 Gulden.

Raad een lied, raad een lied
Ook al raadt u 't liedje niet is dat geen reden voor verdriet
Niet of wel, 't is maar spel
Als u in de stemming bent
is 't beste dat u 'n kaartje zendt naar de TROS-radio!