maandag 19 februari 2018

Pallas Athene

Rond 2003 schilderde Henk het doek Pallas Bar.
Franka poseert voor een Citroën DS Pallas.


Ik citeer even afbeelding (kan dat?) én tekst van de site van de Citroen DS club:


De toevoeging Pallas heeft wél zijn oorsprong in de Griekse mythologie. Dat heeft de naam DS (Déèsse) ook al. Het betekent letterlijk godin. Pallas kan van alles betekenen: het is een plaats in Ierland, het is een planetoïde in ons zonnestelsel, het kan een type sabel zijn. Het woord Pallas wordt vaak als adjectief gebruikt voor de Griekse godin Athena: Pallas Athéna Zij is de godin van de hemel, van de reine, zuivere lucht. In de Griekse mythologie is zij even rein als die lucht. Daarom blijft haar maagdelijkheid steeds ongerept. Zij is vooral bekend als de godin van de wijsheid en de kunst. Het woord ‘Pallas’ betekent hier ‘zij die de lans zwaait’.

De toevoeging van de naam ‘Pallas’ is linguïstisch een beetje krom. Omdat ‘Pallas’ nergens als een op zichzelf staand zelfstandig naamwoord voorkomt, ga ik er vanuit dat Citroën destijds de naam ‘DS Pallas’ wel lekker vond lopen, meer niet. En dat we er daarom verder niets achter moeten zoeken. Behalve dan dat het woord Déèsse en Pallas de Griekse mythologie ademt en dat is juist wat Citroën beoogde. De toevoeging ‘Pallas’ is door Citroën tot in de jaren tachtig nog gebruikt als aanduiding van alle luxere Citroën-modellen uit het aanbod. In de laatste jaren van het Pallas-tijdperk brengt Citroën nog een model van de CX uit met de naam Athéna, zonder de toevoeging Pallas. Het is een uitgeklede CX Pallas of een opgewaardeerde CX Reflex. Het is maar hoe je het bekijkt. In de jaren negentig is er nog een XM Pallas op de markt verschenen, die maar kort geproduceerd is. Deze auto heeft een afwijkende bekleding en uitrusting ten opzichte van de ‘standaard’ uitvoeringen van de Citroën XM.

Dat verklaart ook meteen de afbeelding van Pallas Athena op de gevel van de bar achter Franka, "Bar Brasserie La Pallas". Het rechterbovenraam.
In het middelste raam een uil. De uil van Athene is een kleine uil die in de Griekse mythologie Pallas Athena, de godin van de wijsheid, vertegenwoordigt of vergezelt.
Tot zover helder.

Henk Kuijpers, Franka, auto's en mythologie blijven goed samen gaan.
Daar horen ook reclameborden bij!

En behalve reclame voor Birrh en Ricard op de deur naast de bar, zien we erboven ook een banaan gele reclame voor Berger 45.
Omdat ik het onderschrift niet kon lezen, heb ik het even voor jullie op gezocht.


Type Marseillais dus.
Gewoon een mooi reclamebord.

De hamvraag van vandaag is en blijft echter wat zich in dat linker bovenraampje van La Pallas bevind.

La Pallas, du luxe et du bon goût