donderdag 7 september 2017

Frikko Falegier

Falegier - Amsterdams (Groterdams?) dialect voor “vale gier".

Lagerwal 13, Groterdam. Postcode onbekend, want postcodes zijn pas in 1977 ingevoerd in Nederland en bestonden dan ook niet in 1974. Franka nadert de voordeur.


Gelegen naast de Ship Shop runt Frikko Falegier zijn “Firma F.F. Falegier”. Gevestigd in 1914! Dat moet dus een voorouder van Frikko geweest zijn, mogelijk zijn vader of opa. Want Frikko is in 1974 geen jochie meer, eerder een 50- of 60plusser. Wat een geboortejaar suggereert in de periode tussen 1900 en 1910. Dan heb je in 1914 nog niet echt een leeftijd om een firma te vestigen.


De Vale Gier zou een echte ‘hoogvlieger’ zijn. Onze Falegier blijft hiermee vergeleken wat achter, gezien zijn (wapen)handel en wandel. Okay, enige overeenkomsten zijn er dan wel weer. Zo lezen we dat hij vanaf grote hoogte naar buit speurt. Als wapenhandelaar lijkt me dat een vereiste.

En al is hij geen echte hoogvlieger, zijn visitekaartje circuleert wel mooi in de onderwereld! Waar hebben we dat eerder gezien:





Nog meer overeenkomsten met de vale gier: een kale kop, een geelachtig verenkleed, vraatzuchtig. Kortom: dit is toch Frikko Falegier ten voeten uit?!

De familie Falegier is daarbovenop ook nog eens wraakzuchtig. In het verhaal “De terugkeer van de Noorderzon” proberen zonen Freek en Frits met behulp van Lina Marcopolis Franka te dwarsbomen.

hèhèhè.