vrijdag 8 september 2017

Kolonel Graf Mischmacher von Kinnesinne

Terug naar de etalage van Firma F.F. Falegier. Wat Franka niet ziet, maar wij oplettende lezers wel: de Pruisische helm. Oftewel Pickelhaube.


Zou dit, binnen het oeuvre van Henk Kuijpers, de originele helm van kolonel Graf Mischmacher von Kinnesinne zijn? We weten dat deze kolonel, samen met zijn zeppelin, al in 1907 te gast was in Nederland:



En we weten ook dat deze kolonel hier uiteindelijk kopje onder ging in de polder


Zouden de Falegier's de helm zelf hebben opgedoken, opgepoetst en in de etalage hebben gelegd? Of is hen dit in die tijd aangeboden door een slimme Nederlandse soldaat die achteraf de helm heeft opgevist.

Dan kan het ook nog het geval zijn dat de helm al 60 jaar in de winkel ligt. Een winkeldochter zeg maar, waar Frikko nu eindelijk wel eens van af wil. Dunnerwetter!

Apart ook, zo weet je dat je die kolonel ergens van kent, maar hebt geen idee hoe je dat moet plaatsen. Tot je op een tekening een helm in een etalage ziet liggen en eens gaat onderzoeken wat voor soort helm het eigenlijk is. En dan ontdek je wat je altijd al aanvoelde: Kolonel Graf Mischmacher von Kinnesinne, geportretteerd naar de bekende Otto von Bismarck! Kuck mal:



Donderweder nogmaals!