vrijdag 22 september 2017

Volgende Halte: Lagerwal.

NZH verzorgde het Openbaar Vervoer in een grote regio. NZH staat dan ook voor "Noord-Zuid-Hollandsche Vervoer Maatschappij". Best wel wat.
De bussen van NZH reden niet langs de Lagerwal 13. Wel maakten de Falegiers gebruik van deze maatschappij.
AndrĂ© Testa was van 1979 tot 1995 (adjunct-)directeur van NZH. Na zijn indiensttreding als directeur, destijds de grootste regionale busvervoermaatschappij in Nederland, was een van zijn eerste acties de vervanging van de saaie voorkanten van de dienstregelingen door een tekening van een bekend striptekenaar.
Over de periode 1984 - 1995 werden de dienstregelingen van de NZH uitgegeven met een stripcover. Namen als Kresse, Swarte, Macherot en v.d. Boogaard werkten mee aan deze dienstregelingen.
Jawel, ook Henk Kuijpers werd door directeur Testa bij het project betrokken. De cover van 1984/1985 was van de hand van Henk.
Deze tekening zou ook het jaarverslag van 1984 (of 1985) hebben opgesierd.

We nemen de bus!

Het werd zo'n succes, strips op de dienstregelingen, dat er zelfs posters van gedrukt werden. De Leidsche Courant maakte er melding van op 22 november 1986.

En zo verscheen er een poster met "de verzamelaar" van Henk Kuijpers. Was getekend 1986. Of toch 1984.


In 1996 maakte Testa de overstap van NZH naar GVB. Het "Gemeente Vervoer Bedrijf" van Amsterdam. De traditie werd meegenomen (zie de box "100 jaar GVB").

We stappen mee over. En nemen de metro!


André Testa werd in 2009 voorzitter van de stichting die het Nederlands Stripmuseum beheert.


In dat museum stappen we voor de laatste keer over. Franka brengt ons verder!


Het is even 2x overstappen via NZH en GVB, maar zo komen we wel bij Franka uit!

Volgende halte: Stripmuseum! Allen uitstappen.