dinsdag 26 mei 2020

De Zaak Zonnebloem - Stripinfokrant

De Zaak Zonnebloem.
Naast de titel van een beroemd stripalbum (uit de reeks Kuifje, van tekenaar Hergé) bestond er ooit een stripwinkel in de Amsterdamse Haarlemmerstraat 27 of 29 met die naam.


Maar ook een informatiekrant!. De stripinfokrant werd gratis verspreid in de Amsterdamse horeca, stripspeciaalzaken, boek-tijdschriftenwinekls o.a. AKO en vele andere openbare gelegenheden in Nederland en België.


Zonder er verder al te diep op in te gaan, wil ik wel één nummer speciaal voor het voetlicht brengen. Het nummer uit Juni 1986:


Dit nummer van De Zaak Zonnebloem verscheen rond de tijd dat ook De Ondergang van de Donderdraak verscheen en men besteedde er zelfs uitgerbeid aandacht aan:


Maar ik vond eigenlijk een nog leuker artikeltje over "Franka on Tour". Henk Kuijpers reed in die periode in 1986 dwars door Nederland voor de promotie van zijn nieuwste album. Daarbij deed hij onder andere Hara-Kiri (tegenwoordig Yendor) aan. Of Franka in Roosendaal én Franka in Breda (tegenwoordig De Stripspecialist). En natuurlijk ook De Zaak Zonnebloem zelf:


Wie toen één van die winkels bezocht en een gesigneerd album kocht, betaalde voor de SoftCover fl. 6,75 en voor de luxe uitgave van 'De tanden van de draak' deel 1 en 2 slechts fl. 35,--. De blauwe en later de rode. Tegenwoordig doen die toch al snel € 200,00 (en dat is nog altijd zo'n fl. 440,00).