zondag 3 oktober 2021

Kantje boord - 15

De Ogen van de Roerganger, Franka verhaal 15. We gaan opnieuw 6 aanslagen meemaken.


Het begint al op pagina 6, als Franka met een dartpijl probeert Zaphini uit te schakelen. Het gif werkt echter niet snel genoeg, wat Zaphine de kans geeft om Franka met een mes te lijf te gaan.
Het was dus niet zo handig van Franka om vlak voor die aanslag juist om "dat grote mes daar" te vragen.

En natuurlijk was die aanval met het mes de cliffhanger van de week!
Gelukkig zien we een week later op de allereerste tekening Zaphini alsnog onderuit gaan door het gif op de dartpijl.
Kantje boord!


Op pagina 14 is Cesar Jâo Castelâo de volgende die Franka probeert uit te schakelen. Hij schiet haar plompverloren neer. Hoewel, Franka heeft wel zijn hele handel verlinkt aan de politie, dus hij heeft wel een motief hiervoor. Vlak voor hij Franka definitief wil doodschieten, wordt hij door Majoor Wladimir Pawlovits Ostrovski met een enkele vuistslag neergeslagen. De Majoor is dan ook een beul van een man.
Maar ja, ook dit was weer kantje boord, een schampschot.


Aangekomen op de Kublai Khan is Franka "undercover". Verkleed als ene Lesley Moore weet Franka door te dringen tot de Beach Bar aan boord van het schip. Ze maakt een deal (tien nachten met Franka ...) met de systeembeheerder van het schip, maar hij vergokt Franka aan de speeltafel bij een spelletje TigerPaw. Pagina 30.
Net voordat de grijpgrage handen van de winnaar Franka van de tafel grist, verschijnt de "vriend" van de echte Lesley Moore.
Franka wordt, kantje boord, opnieuw gered. In het ontstane tumult weet ze te ontsnappen.


Op pagina 38 zijn Rix en Franka op de vlucht. Ze worden gevonden door Wings, vliegend in een helikopter. Er is geen ontkomen aan. Wings heeft de twee in beeld en zet de "auto lock target" aan om een seconde later de trekker te kunnen overhalen.
Net op tijd weten ze de helikopter onklaar te maken, waardoor Wings neerstort in de rivier.
Kantje boord, opnieuw.


Een pagina verder denken Franka en Rix dat Wings dood is. Ze duiken naar het wrak van de helikopter, maar komen daar bedrogen uit. Wings is niet in het wrak. Als ze weer aan de oppervlakte komen, worden ze daar weer bedreigt door Wings. Dit keer weet Franka een pistool op zich gericht.
Nog op dezelfde pagina weet Franka zich uit deze penibele situatie te praten.
Franka stelt voor Wings naar de gezochte mijn te varen om daar verder te onderhandelen. De aanslag is verijdeld, kantje boord dus.


Op pagina 44 keert Franka terug met goud uit de mijn. Franka weet met een truc Wings te verleiden om achter het goud aan te gaan. Maar Wings schiet op het laatste plaatje van de pagina nog wel. Op Franka? Of op Rix? Of op iets anders?
We zitten nog steeds in 1997, met de publicatie in de Veronica Gids van destijds (week 25 van dat jaar) en moeten dus een week wachten op het antwoord.

Wings bleek de touwen van het anker kapot te hebben geschoten.
Deze tellen we dus NIET als aanslag op Franka, al was het natuurlijk een zeer dreigende zaak en omdat het zeker verkeerd had kunnen aflopen: kantje boord!

Na 14 albums stond de teller op 63 gevallen "kantje boord". We kunnen met dit 15e album weer 6 gevallen toevoegen aan de lijst. Daarmee komt de teller op 69.