woensdag 13 oktober 2021

Mission BX 415

Operatie Roofmoord, Pagina 36. Op de allereerste tekening struinen Franka en Kasper door een paar dozen tweedehands strips.

Waar Kasper meer "into" manga is, gaat Franka meer de kant van de traditionele strip op. De BD, de Bande Dessinée. Beide illustreren dat door een boek in handen te hebben.


Franka heeft inderdaad een BD in handen. Een Jidéhem. De Missie BX 415 om exact te zijn. Of leest Franka ook Franstalige strips, en is het de originele Mission BX 415.


Dit verhaal van Jidéhem (pseudoniem voor Jean De Mesmaeker) verscheen oorspronkelijk als reclamealbum voor Berliet in 1964. Berliet was een voorganger van Renault Trucks.
De Nederlandstalige versie van het album verscheen voor het eerst in 2005 als vakantiealbum bij Brabant Strip Magazine nr. 205.

Jidéhem staat vooral bekend om zijn voorliefde voor het tekenen van auto's. Een eerste connectie met Henk Kuijpers, die die voorliefde deelt.


Met alleen zijn voorliefde voor het tekenen van auto's, doen we Jidéhem veel en veel te kort.
We kennen hem ook als de rechterhand van Franquin en de Guust gags. Jawel, weer een link met Henk, die groot fan is van het werk van Franquin.
Jidéhem tekende de serie Sophie, en ook albums uit de reeksen Robbedoes, de Sliert, Steven Sterk, Natasha, ...
Enfin, veel dus!

Toen een nieuw personage voor Guust erg begon te lijken op de vader van De Mesmaeker, vroeg Jidéhem zijn vader toestemming diens naam te gebruiken.
Zo ontstond het personage Meneer Demesmaeker.

Nog even terug naar Kasper. Hij heeft dus een manga in handen. Akira. Een klassieker.
Ik heb ze persoonlijk nooit gelezen, maar ik ga nu toch eens op zoek naar de serie van deze 6 boeken. Bedankt voor de tip, Henk!


Welke van deze zes hij nu omhoog houdt, is me echter nog niet duidelijk geworden.

En als toegift, zien we op de voorgrond een Suske en Wiske (daar zijn er zovéél van dat ik echt niet weet welke dit zou kunnen zijn!) en boven Franka aan de wasknijpers herkennen we Chlorophyl:


Chlorophyl en de samenzweerders. Een album van Macherot, toch ook weer één van de favorieten van Henk Kuijpers. Het album links ervan lijkt ook op een Chlorophyl, maar helaas: welke dat is, dat kan ik nog niet thuis brengen.