maandag 2 oktober 2017

Friday Night at the Cadillac Club

In 1988 verscheen Lefty Lee op het toneel in de eerste versie van de "Cadillac Club". Een verhaal in zeefdrukken. Het moet gezegd: een schitterende voorstelling.
Op de bühne speelde Lefty Lee saxofoon in Jazz club First Floor, was Franka stapelverliefd op hem en loste ze ondertussen even een moord op.


Terug naar die Jazz Club.
Wie speelden er nog meer die avond.
Snooky Ziss, Ray Wilcox, Stan Case en Evans Edward.
Om maar even vier namen te noemen.
Daarnaast ook Guillermo Gonsalves (met twee keer een s), April Mayday en Tiny 'The Tiger' Jones.
Zo dan.

Nu wil het geval dat al in 1987 (een jaar voor de première van dit stuk dus) ene Bob Berg het nummer "Friday Night at the Cadillac Club" schreef.
Waarin Bob Berg met de saxofoon op een waanzinnige wijze tekeer gaat. Ook als je niet van jazz houdt, pakt dit nummer je volledig in. Geregistreerd tijdens een Jazz Festival in Duitsland, 1990.


Maar "Lefty Bob" klinkt natuurlijk niet. Bob werd Lee. En Bob moest echt blonder om hem "the looks" te geven.

Hoe verging het de andere leden van de band. En wat te denken van twee andere artiesten die die avond op traden in club First Floor.

Trompettist Evans Edward verliet de groep, nam een verjongingskuur, gooide zijn naam om en begon een eigen jazz band: The Edward Evans Sextet.

Ray Wilcox ging over op een andere stijl, begon een funk band (The Lattrells) en startte later het eigen platenlabel Pacific Soul Records.

Net als Evans Edward veranderde Guillermo Gonsalves zijn naam lichtjes (Guillermo Gonzalez) en begon zijn eigen orkest. Al gooide deze heer wel de muziek stijl hier radicaal om.

Bij budgettaire problemen kun je Tiny Jones bellen. Al jaren geleden heeft de zangeres de muziek business verlaten.

En tot slot, volkomen op het verkeerde been gebracht, was daar nog April. Dacht ik eerst dat we het hadden over een drag-queen genaamd April Mayday, blijkt het toch te gaan over meidengroep April met een klein hitje "Mayday".


Ik schat in dat Franka toen al de club had verlaten. Of heel hard wegliep.

Help me, Help me baby right now