maandag 9 oktober 2017

Harold Wilberforce Clifton


In 1959 startte de (ook toen al) beroemde striptekenaar Raymond Macherot een nieuwe stripheld: Harold Wilberforce Clifton. Clifton is een gepensioneerde luchtmacht Kolonel, in dienst bij de British Intelligence Service. Ook bekend als MI5. En alhoewel MI5 zich richt op zaken binnen Engeland, lost detective Clifton misdaden over de hele wereld op.


Macherot tekende drie verhalen rondom Clifton tussen 1959 en 1961. Oorspronkelijk zou hij de reeks Cricket noemen, maar Macherot noemde hem uiteindelijk Clifton. Macherot deed uitgebreid onderzoek voor deze reeks, en op een bepaald moment wilde hij voornamelijk Clifton voortzetten in plaats van zijn beroemdste creatie Chlorophyl. Maar de uitgever drong aan om Chlorophyl verder te zetten. aldus werd het stokje door anderen overgenomen: scenarist Bob de Groot en tekenaars Turk en Bédu. Er volgden vele albums van deze held.

Clifton is ontzettend vindingrijk en een typische Brit met een "stiff upper lip". Tegelijkertijd lijkt hij de neiging te hebben wat humeurig te kunnen zijn.

Een lange introductie voor deze stripheld, die niets te maken lijkt te hebben met Franka, anders dan het feit dat beiden detective zijn.
Ergo, waarom? We pakken plaat 16 van Eigen Risico erbij.


Zoom gerust even in. Al gevonden? Niet? Ik zoom ook even in.


Franka en Rix stoppen met hun gele, pas gekochte Mini, pal voor de etalage van... inderdaad: H.W. Clifton. Een mooi eerbetoon aan deze op en top Engelsman. 

In het dossier in de Luxe Editie van Eigen Risico verwijst Henk ook naar dit optreden van Clifton. Maar dan als grapje omdat Clifton als winkel in een foto voorkwam. 
Ik vind het meer dan dat!

Everything a gentleman needs